ELMA SİRKESİ
🍎Kavonozun dibibe 1 yemek kaşığı bulgur ve 1 yemek kaşığı nohut koyuyoruz.
🍏Kavonozun yarısını biraz geçecek şekilde ufak ufak doğradığımız elmaları (kabukları ile birlikte) ilave ediyoruz.
🍎2 yemek kaşığı balı ilave ediyoruz. d.k.renklidunyam
🍏Kavonozun geniş kısmına kadar içme suyunu ekliyoruz. (Ağzına kadar doldurmayalım!)
🍎Bir fiske tuz sepeliyoruz.
🍎Temiz bir tahta kaşıkla güzelce karıştırıyoruz.
🍏Tülbent parçasını ikiye katlayarak üzerine örtüyoruz ve paket lastiğini geçiriyoruz. (Tülbent sirkeleşmenin gerçekleşebilmesi için hava almasını sağlayacaktır. Bir müddet sonra sirkenin etrafında sirke sinekleri oluşacaktır, paket lastiği de bu sinekçiklerin kavanoza girmesini önleyecektir.)
🍎Güneş görmeyen, serin ve kuru bir ortamda muhavaza ediyoruz.
🍏20 gün boyunca her gün bir tahta kaşık ile karıştırıyoruz. (Böylelikle elmalar suyla temas edecek ve küflenme olmayacaktır.)
🍎20 günün sonunda elmalar dibe çökmüş duruma gelecektir.
🍏Sirkeniz oluşana dek kavanozun kapağını kapatmayın. Aksi takdirde havayla teması kesersiniz ve bakterilerin çalışmasını engellersiniz.
🍎Sirke 1-2 hafta sonra önce şarap gibi kokacak , beklemeye devam ettikçe sirke kokusunu almaya başlayacaksınız. Bu yaklaşık 2 ay gibi bir süredir.
🍏2 ay hiçbirşey yapmadan bekletip ardından sirkenizi tülbentten geçirerek süzün. Süzülmüş sirkelerinizi şişelere alın ve havayla temasını kesin. Serin ve loş bir yerde muhafaza edin.
🍎Oluşan sirke anasını da yaptığınız sirkeden bir miktar alarak ,buzdolabında ,kapağı kapalı halde cam bir kabın içinde 1 yıl muhafaza edebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
comments