Sponsorlu Bağlantılar
Evde Probiyotik Yoğurt Yapımı
Beni mutfakta en mutlu eden durumlardan biri, mayaladığım yoğurdun tutmuş olduğunu görmektir 🙂
Evde yapılan yoğurdun kıvamı daha sulu ama lezzeti çok daha güzeldir. Uzun bir tatil dönüşü, yeniden yoğurt mayalamak istediğimizde doğal yoğurt mayası bulmak zor olabilir. Hazır yoğurtları da maya olarak kullanmak doğru olmayabilir. Bu durumda bir kaç seçeneğimiz var.
Tatile çıkmadan önce 2-3 yemek kaşığı kadar yoğurdu küçük bir kavanoza koyup dondurmak. Tatile çıkarken buzdolabının fişini çekiyorsanız, bu şıkkı geçin.
2.Yoğurttan 2 yemek kaşığı kadarını beyaz bir bezin üzerine koyup güneşte kurutmak. Kuruyan yoğurdu kapaklı küçük bir kaba koyup saklayın. Yeniden mayaladığınızda sulandırarak kullanın.
Bunu yeni keşfettim. Marketlerde toz halinde yoğurt mayaları var. Tamamen organik-katkısız olduğu yazıyor. Güvendim ve probiyotik olan yoğurt kültüründen aldım.
Toz halindeki mayayı önce yarım çay bardağı sütün içine koyup yarım saat kadar beklettim. Sonra mayalanma ısısına gelen 1 lt lik kavanozdaki sütün içine ekleyip mayaladım. Üzerini sarıp 3 saat bekledim. Bu sürenin sonunda yoğurt mayalanmıştı. İlk mayalanan yoğurt oldukça tatlı, pek yoğurda benzemeyen bir lezzete sahip oluyor. Her defasında son mayaladığım yoğurttan maya ayırıp, yeniden yoğurt mayaladım. Şimdi harika yoğurtlarım oluyor.
PROBİYOTİK NEDİR?
Probiyotikler, sindirim sisteminde belirli sayıda bulunan ve tüketildiğinde bireyin bağırsaklarındaki bakterilerin sayıca dengesini sağlayarak sindirim sistemi ve bağırsak sağlığını koruyan canlı mikroorganizmalar ve/veya bileşenleri tanımlamaktadır. Probiyotik gıda ise içerisindeyeterli miktarda canlı probiyotik mikroorganizma bulunduran ve raf ömrü sonuna kadar bu canlılığı muhafaza eden üründür.
Günlük beslenmenize doğal probiyotikleri ekleyerek, mide ve bağırsak sorunlarını önleyebilir, sindirim sisteminizin daha iyi çalışmasını sağlayabilirsiniz.
İki tür bakteri vardır. Bunlardan ilki; hastalıklara neden olan ve insan sağlığını bozan patojen bakterilerdir, ikinci grup ise; sindirim sistemimizin düzgün çalışmasını sağlayan yararlı bakterilerdir. Bakteriler derimiz dahil olmak üzere etrafımızdaki her yerdedir. Yararlı bakteriler ise, bağırsaklarımızda yaşarlar ve sindirim sürecine yardımcı olurlar. Aslında bağırsağımızdaki yararlı bakteriler olmadan besinlerin sindirimini gerçekleştiremeyiz. Antibiyotiklerin sık sık ve yüksek miktarda kullanılması patojen bakterileri öldürürken, yararlı bakterileri de öldürür. Bu durum çeşitli sağlık sorunlarına yol açar. Doğal probiyotik gıdalar sindirim sağlığının korunmasına yardımcı olur.
*Yararlı bakteriler bulunduran besinler:
Probiyotik gıdalar, sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olan canlı mikroorganizmaları içeren gıdalardır. Bu günlerde mikroorganizmaların canlı kültürleri bazı yiyecek ve içeceklere ekleniyor, ancak doğal probiyotik gıdaların daha faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Probiyotik besin takviyeleri, piyasada mevcuttur ancak yapay olan her şey gibi yan etkiler gösterebilirler. Bu nedenle özellikle antibiyotik kullanımından sonra beslenmenize doğal probiyotik gıdaları eklemeniz önemlidir.
Probiyotik kelimesi “yaşam için iyi” anlamına gelir. Antibiyotikler ve diğer bazı ilaçlar hastalığa neden olanlarla birlikte yararlı bakterileri de yok ederler. Aşırı işlenmiş gıdaların tüketimi veya fiberden zengin olmayan bir diyet vücudunuzdaki probiyotiklerin azalmasına neden olabilir. Uzun süreli ishal ve stres vücuttaki probiyotik bakterileri yok edebilir. Alkol ve uyuşturucu bağımlılığı da probiyotik bakterilerin azalmasına ve sindirim sisteminin bozulmasına neden olur.
*Probiyotik gıdaların sağlığa faydaları:
Bifidus regularis, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus ve laktik asit bakterileri doğal olarak bağırsakta bulunan yararlı bakterilerin en yaygın çeşitleridir. Bu bakteriler, vücut içindeki zararlı bakterilerin çoğalmasını durdurmaya yardım eder. Ayrıca ishal, mide rahatsızlığı, şişkinlik, gaz, hazımsızlık, irritabl barsak sendromu ve diğer bağırsak sorunları önlemeye yardımcı olurlar. Yararlı bakteriler gastrointestinal enfeksiyonları önleyerek sindirim sistemini özellikle de bağırsakları sağlıklı tutarlar. Probiyotikler, hastalık sonrası hızlı iyileşmeyi sağlarlar. Bunlar mantar enfeksiyonlarının belirli türleri için büyük iş yaparlar. Önemli ölçüde alerjik reaksiyon riskini azaltırlar ve aynı zamanda solunum yolu enfeksiyonlarının gelişme riskini düşürürler. İdrar yolu enfeksiyonlarıyla mücadele etmeye yardımcı olurlar.
Probiyotik bakteriler içeren gıdalar, yiyeceklerdeki vitamin ve minerallerin emilimini arttırır. Bu gıdaların düzenli tüketimi kabızlık, kolit, gastroenterit, enfeksiyon, ishal, gaz, laktoz intoleransı, kötü sindirim ve özellikle kolon kanseri gibi çeşitli sağlık koşullarını önlemeye yardımcı olur. Bu gıdaların mesane kanseri riskini azaltmaya yardımcı olduğuna inanılmaktadır. Probiyotikler bağışıklık sistemini güçlendirmeye de yardımcı olurlar. Bu gıdalar çocuklardaki egzama belirtilerini azaltmaya yada önlemeye yardımcıdır..Tarifi için cahidesultan.net‘e tesekkurler.
Sponsorlu Bağlantılar
Hiç yorum yok:
comments