Sponsorlu Bağlantılar
Lahana yapraklarını ayırmanın kolay yolu
Bazen bir tarif verdiğimde ayrıntıları es geçmenin, hiç bilmeyenlere haksızlık olduğunu düşünürüm. Tıpkı lahana sarmasında olduğu gibi: “lahana yapraklarını ayırın” Peki nasıl?
Yıllar evvel bir gün pazarda gezerken, bir kızcağız arkadaşına “Kaç defa lahana aldım ama yapraklarını ayıramadığım için saramadım” diyordu. Büyük ihtimal öğrenciydi. O zamanlar bu yöntemi keşfetmediğim için bir şey diyememiştim ama şimdi olsa kesin çevirir anlatırdım 🙂
Evet herşeyin bir kolay yolu var. Lahana yapraklarını ayırmanın da. Kızıltepe’de henüz şöyle gevşek, sarmalık bir lahanaya rastlamadım. Preslenmiş gibi sert mübarekler 🙂
Lahana yaprakları kolayca nasıl ayrılır?
Bazı lahanalar o kadar gevşek olur ki, en az bir kaç gün serin bir yerde veya balkonda bekletseniz kolayca yaprakları ayrılıverir.
Fakat çok sıkı olan lahanalar için ki, benim resimde gördüğünüz lahanam tam da öyleydi. Öncelikle genişçe bir tencerede yarıya gelene kadar su kaynatın.
Yıkadığınız lahanayı kaynayan suyun içine koyun. Suyun içinde 15 saniye gibi kısa aralıklarla çevirerek her tarafının yumuşamasını sağlayın.
Çok fazla haşlamayacaksınız, sadece rahat ayrılabilecek kadar suda tutacaksınız.
Sudan alıp ilk yaprakları çıkarın.
Daha sonra altta kalan yapraklar içinde aynı yöntemi uygulayın. Lahana küçüldükçe, ve buharla ısındıkça yaprakları ayırmak kolaylaşacak, kendiliğinden ayrılıverecektir.
Ayırdığınız yaprakları, 3. karede olduğu gibi tekrar kaynayan suya koyup, saracak yumuşaklıkta olana kadar haşlayın.
Haşlanan yaprakları soğuk su dolu bir leğene alın ki, sıcak yapraklar üstüste gelince birbirlerinin sıcaklıklarından etkilenip erimesinler.(Resim 4)
İşte bu kadar. Bu pratik bilgi vesilesiyle, lahana sarmanın sizin için bir işkence olmaktan çıkacağını umuyorum 😉
Hemen arkadan, porsiyonluk lahana dolması geliyor inşaallah.
Tarifi için cahidesultan.net'a tesekkurler.
Sponsorlu Bağlantılar
Hiç yorum yok:
comments