Sponsorlu Bağlantılar
Portakal Kabuğunu Sakın Çöpe Atıp İsraf Etmeyin
Portakal kabuğunu doğrudan tüketmek acı bir tadı olduğundan dolayı zordur. Portakaldan daha yoğun içeriğe sahip olan portakal kabuğu bileşenleri arasında karbonhidrat, lif, protein ve portakal yağı bulunmaktadır. Portakal kabuğunu kolay tüketebilmeniz için farklı yöntemler farklı alternatifler vardır.Kullanabileceğiniz en etkili yöntemi bu kabukları kurutmaktır. Portakal kabuğu tozu; taze portakalın, yaş halindeki kabulkarının kurutulduktan sonra öğütülerek elde edilen halidir. Normal bir yaş portakal %80 oranında su içerir. Kurutulduğunda içerisindeki su oranı çok düşük hale inmiş olur.
Mesela 10 kilo yaş portakal kabuğunun kurutulup öğütülmesinden 2 kilo kuru portakal tozu elde edilebilir. Portakalların kurutulması aşamasında içerisinde bullunan su buharlaştırılır. Bu şekilde meyvenin öz kısmı içeriğinde kalmaktadır. Kurutulan bu ürün besin değerleri bakımından oldukça zengin ve çeşitlidir.Portakal Kabuğunun Faydaları nelerdir?
1.Portakal kabuğu cilde faydalıdır
Cilt lekeleri ve koyu lekeler portakal kabukları ile azaltılabilir. Portakal kabukları cilt tonunu geliştirmeye yardımcı olur. Portakalın içerisinde bulunan C vitamini içeriği, cildinizin esnekliğini korumasına yarar, cildi gerginleştirerek parlaklık, canlılık kazanmasını sağlar, donukluğu önler ve sağlıklı bir parlaklık katar. Hatta cildi güneşin zararlı ultraviyole (UV) ışınlarından korur. Ayrıca portakal kabuğu, ciltte bulunan sivilce ve sivilce izlerini kaybetmede doğal bir çözüm olarak bilinir.
Portakal kabuğu özellikle ciltte bulunan enfeksiyon hastalıklarıyla mücadele eder.
2.Portakal kabuğu dişleri beyazlatır
Taze portakal peelingi dişlerde biriken sarı katmanı azaltabilir. Portakal kabuğu, özellikle sigara lekesini giderir.
3.Portakal kabuğu yaşlanma belirtilerini azaltır
Portakal kabuklarındaki güçlü antioksidanlar, serbest radikalleri göndermeye yarar. Bu serbest radikaller cildin yaşlanmasını hızlandırır ve kırışıklık, ince çizgiler ve cilt sarkmalarını teşvik eder. Ayrıca sağlıklı cilt hücrelerine zarar verir. Ayrıca büyük bir cilt toneri olarak sıkılaştırıcı özelliklere sahiptir.
4.Kötü kolestrolü düşürür
Portakal kabuğu kalp hastalığı ve kalp krizi de dahil olmak üzere kalp-damar hastalığı riskini azaltır. Vücutta ki düşük yoğunluklu lipoproteinleri (LDL veya “kötü” kolesterol) azaltmaya yardımcı olabilir.
Kabuklarda ki zengin pektin ve doğal çözünür lif, kolesterolü ve tansiyonu azaltmaya yardımcı olur.
5.Portakal kabuğu bağırsak hareketlerini düzenler
Portakal kabukları sindirim sitemi sağlığını korur ve başta bağırsaklar olmak üzere sindirim siteminin temizlenmesinde önemli rol oynar. Yüksek diyet lifi sayesinde kabızlığı önler ve bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olur.
Portakal kabuğu hazımsızlık, gaz, bağırsak sendromu, şişkinlik ve mide ekşimesi dahil olmak üzere çeşitli sindirim bozukluklarını tedavi etmeye yardımcı olur. Ayrıca, portakal kabuğundaki pektin, kalın bağırsaktaki yararlı bakterilerin büyümesi için faydalıdır.
6.Portakal kabuğu kilo vermenizi hızlandırır
Portakal kabuğu metabolizmanın hızını arttırarak daha fazla yağ yakmayı ve dolayısıyla kilo vermeyi kolaylaştırır.
Portakal kabuğunun içerisinde birçok besin bileşenleri mevcuttur, özellikle C vitamini, bu antioksidan ve vitaminler yağ yakmanıza yardımcı olur. Hızlı kilo vermek için, bu süreçte kahve, çay ve gazlı içecekler yerine portakal kabuğu çayı içmeniz gerekiyor.
7.Soğuk algınlığına karşı korur
A ve C vitamini için çok iyi bir kaynaktır portakal kabuğu. Bu iki vitamin soğuk algınlığına neden olan mikroplara karşı vücudun korunmasını sağlar. Portakal kabuğu içerdiği C vitamini sayesinde bünyeyi güçlendirir ve kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatır.
Enfeksiyon hastalıklarına karşı bağışıklık sistemini güçlendirir.
Solunum yolu hastalıklarından olan bronşite karşı etkilidir.
Kötü nefes kokusunu giderir.
Portakal Kabuğunda bulunan Tangeretin; antioksidan ve anti-kanser etkileri vardır.
Böbrek taşı oluşumunu engeller ve var olan taşı düşürmeye yardımcıdır.
Kan dolaşımını hızlandırır.
Damar tıkanıklıklarını engeller.
Vücut direncini arttırır.
Portakal Kabuğu Nasıl Kurutulur?
Portakal kabuğu en az portakal kadar sağlık için faydalıdır. Saç bakım kürlerinizin içine, maskelerinizi içine ekleyebileceğiniz gibi aynı zamanda portakal kabuğunu kullanarak harika lezzetli kekler ve tatlılarda yapabilirsiniz. Portakal bir kış meyvesidir. Bunun içinde yazın bulmak oldukça güçtür. Portakal kabuğunun faydalarından yazında faydalanabilmek için portakal kabuğunu kurutma yöntemini kullanabilirsiniz. Portakal kabuğu kurutma yöntemleri ve aşamaları ise aşağıdaki gibidir.
Portakal kabuğunu kurutmanız için yapmanız gereken aşamalar
Öncelikle portakalları güzelce yıkayarak kurulayınız.
Ardından kabuklarını soyunuz.
Daha sonra hava almayan bir kabın içine koyarak bir süre kuruyana kadar bekletiniz.
Bu kısımda nemsiz ve hava almayan alanda durması önemlidir. Aksi durumda portakal kabukları kurumaz, küflenir.
Bir diğer yöntem ise yıkayıp, kuruladığınız portakal kabuklarını fırın tepsisine dizmek ve bir süre fırında kurutmaktır. Kuruyan portakal kabuklarını yine nemsiz ve kuru bir kabın içine alarak ağzını sıkıca kapatınız ve kullanmak istediğiniz zaman çıkarıp kullanınız.
Portakal kabuğunu eğer toz halinde kullanmak isterseniz, bunun için fırında çıkarmış olduğunuz portakal kabuklarını rondodan geçiriniz ve ardından birkaç dakika daha fırına koyarak kurumasını sağlayınız. Ağzı kapalı hava almayacak bir kabın içinde saklayınız.
Kuruttuğunuz portakal kabuklarını yazın istediğiniz zaman çıkararak tatlı kek yapımında veya maske yapımında, bakım kürlerinde rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen…
Kaynak:drsaglik.net
Portakal kabuğunu doğrudan tüketmek acı bir tadı olduğundan dolayı zordur. Portakaldan daha yoğun içeriğe sahip olan portakal kabuğu bileşenleri arasında karbonhidrat, lif, protein ve portakal yağı bulunmaktadır. Portakal kabuğunu kolay tüketebilmeniz için farklı yöntemler farklı alternatifler vardır.Kullanabileceğiniz en etkili yöntemi bu kabukları kurutmaktır. Portakal kabuğu tozu; taze portakalın, yaş halindeki kabulkarının kurutulduktan sonra öğütülerek elde edilen halidir. Normal bir yaş portakal %80 oranında su içerir. Kurutulduğunda içerisindeki su oranı çok düşük hale inmiş olur.
Mesela 10 kilo yaş portakal kabuğunun kurutulup öğütülmesinden 2 kilo kuru portakal tozu elde edilebilir. Portakalların kurutulması aşamasında içerisinde bullunan su buharlaştırılır. Bu şekilde meyvenin öz kısmı içeriğinde kalmaktadır. Kurutulan bu ürün besin değerleri bakımından oldukça zengin ve çeşitlidir.Portakal Kabuğunun Faydaları nelerdir?
1.Portakal kabuğu cilde faydalıdır
Cilt lekeleri ve koyu lekeler portakal kabukları ile azaltılabilir. Portakal kabukları cilt tonunu geliştirmeye yardımcı olur. Portakalın içerisinde bulunan C vitamini içeriği, cildinizin esnekliğini korumasına yarar, cildi gerginleştirerek parlaklık, canlılık kazanmasını sağlar, donukluğu önler ve sağlıklı bir parlaklık katar. Hatta cildi güneşin zararlı ultraviyole (UV) ışınlarından korur. Ayrıca portakal kabuğu, ciltte bulunan sivilce ve sivilce izlerini kaybetmede doğal bir çözüm olarak bilinir.
Portakal kabuğu özellikle ciltte bulunan enfeksiyon hastalıklarıyla mücadele eder.
2.Portakal kabuğu dişleri beyazlatır
Taze portakal peelingi dişlerde biriken sarı katmanı azaltabilir. Portakal kabuğu, özellikle sigara lekesini giderir.
3.Portakal kabuğu yaşlanma belirtilerini azaltır
Portakal kabuklarındaki güçlü antioksidanlar, serbest radikalleri göndermeye yarar. Bu serbest radikaller cildin yaşlanmasını hızlandırır ve kırışıklık, ince çizgiler ve cilt sarkmalarını teşvik eder. Ayrıca sağlıklı cilt hücrelerine zarar verir. Ayrıca büyük bir cilt toneri olarak sıkılaştırıcı özelliklere sahiptir.
4.Kötü kolestrolü düşürür
Portakal kabuğu kalp hastalığı ve kalp krizi de dahil olmak üzere kalp-damar hastalığı riskini azaltır. Vücutta ki düşük yoğunluklu lipoproteinleri (LDL veya “kötü” kolesterol) azaltmaya yardımcı olabilir.
Kabuklarda ki zengin pektin ve doğal çözünür lif, kolesterolü ve tansiyonu azaltmaya yardımcı olur.
5.Portakal kabuğu bağırsak hareketlerini düzenler
Portakal kabukları sindirim sitemi sağlığını korur ve başta bağırsaklar olmak üzere sindirim siteminin temizlenmesinde önemli rol oynar. Yüksek diyet lifi sayesinde kabızlığı önler ve bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olur.
Portakal kabuğu hazımsızlık, gaz, bağırsak sendromu, şişkinlik ve mide ekşimesi dahil olmak üzere çeşitli sindirim bozukluklarını tedavi etmeye yardımcı olur. Ayrıca, portakal kabuğundaki pektin, kalın bağırsaktaki yararlı bakterilerin büyümesi için faydalıdır.
6.Portakal kabuğu kilo vermenizi hızlandırır
Portakal kabuğu metabolizmanın hızını arttırarak daha fazla yağ yakmayı ve dolayısıyla kilo vermeyi kolaylaştırır.
Portakal kabuğunun içerisinde birçok besin bileşenleri mevcuttur, özellikle C vitamini, bu antioksidan ve vitaminler yağ yakmanıza yardımcı olur. Hızlı kilo vermek için, bu süreçte kahve, çay ve gazlı içecekler yerine portakal kabuğu çayı içmeniz gerekiyor.
7.Soğuk algınlığına karşı korur
A ve C vitamini için çok iyi bir kaynaktır portakal kabuğu. Bu iki vitamin soğuk algınlığına neden olan mikroplara karşı vücudun korunmasını sağlar. Portakal kabuğu içerdiği C vitamini sayesinde bünyeyi güçlendirir ve kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatır.
Enfeksiyon hastalıklarına karşı bağışıklık sistemini güçlendirir.
Solunum yolu hastalıklarından olan bronşite karşı etkilidir.
Kötü nefes kokusunu giderir.
Portakal Kabuğunda bulunan Tangeretin; antioksidan ve anti-kanser etkileri vardır.
Böbrek taşı oluşumunu engeller ve var olan taşı düşürmeye yardımcıdır.
Kan dolaşımını hızlandırır.
Damar tıkanıklıklarını engeller.
Vücut direncini arttırır.
Portakal Kabuğu Nasıl Kurutulur?
Portakal kabuğu en az portakal kadar sağlık için faydalıdır. Saç bakım kürlerinizin içine, maskelerinizi içine ekleyebileceğiniz gibi aynı zamanda portakal kabuğunu kullanarak harika lezzetli kekler ve tatlılarda yapabilirsiniz. Portakal bir kış meyvesidir. Bunun içinde yazın bulmak oldukça güçtür. Portakal kabuğunun faydalarından yazında faydalanabilmek için portakal kabuğunu kurutma yöntemini kullanabilirsiniz. Portakal kabuğu kurutma yöntemleri ve aşamaları ise aşağıdaki gibidir.
Portakal kabuğunu kurutmanız için yapmanız gereken aşamalar
Öncelikle portakalları güzelce yıkayarak kurulayınız.
Ardından kabuklarını soyunuz.
Daha sonra hava almayan bir kabın içine koyarak bir süre kuruyana kadar bekletiniz.
Bu kısımda nemsiz ve hava almayan alanda durması önemlidir. Aksi durumda portakal kabukları kurumaz, küflenir.
Bir diğer yöntem ise yıkayıp, kuruladığınız portakal kabuklarını fırın tepsisine dizmek ve bir süre fırında kurutmaktır. Kuruyan portakal kabuklarını yine nemsiz ve kuru bir kabın içine alarak ağzını sıkıca kapatınız ve kullanmak istediğiniz zaman çıkarıp kullanınız.
Portakal kabuğunu eğer toz halinde kullanmak isterseniz, bunun için fırında çıkarmış olduğunuz portakal kabuklarını rondodan geçiriniz ve ardından birkaç dakika daha fırına koyarak kurumasını sağlayınız. Ağzı kapalı hava almayacak bir kabın içinde saklayınız.
Kuruttuğunuz portakal kabuklarını yazın istediğiniz zaman çıkararak tatlı kek yapımında veya maske yapımında, bakım kürlerinde rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen…
Kaynak:drsaglik.net
Sponsorlu Bağlantılar
Hiç yorum yok:
comments