Çiriş Otu Nedir? Faydaları Nelerdir..?? - Lezzetli Sunumlar

Column Left

Sponsorlu Bağlantılar

Takip Et

12 Mayıs 2019 Pazar

Çiriş Otu Nedir? Faydaları Nelerdir..??

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar
Çiriş Otu Nedir? Faydaları Nelerdir..??
Antioksidan ambarı natürel mucize çiriş otu hakkında bilgi
Çiriş otu; zambakgiller ailesinden sarı çiçekleri olan yeşil yapraklı çok senelikli bir nebattır. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde karların erimeye başladığı Nisan aylarında çiriş otu ortaya çıkar. Çiriş otunun kokusu daha çok soğan ve sarımsağı andırdırmaktadır ve oldukça sıhhatli natürel bir sebzedir.
Çiriş otu ulus arasında; sarı zambak, yabani pırasa, dağ pırasası, gülük, gül bahar, kirgiç ve çiviş olarak farklı adlar ile adlandırılmaktadır.
Çiriş Otunun Yararları ve Hastalıklara Karşı Kullanımı





➤ En ehemmiyetli yararı antioksidan bakımından zengin olmasıdır. Ayrıca C vitamini bakımından da zengindir.
➤ Kronik sızıları gidermede dayanakçıdır.
➤ İdrar söktürücüdür.
➤ Ciltte oluşan problemleri gidermede dayanakçıdır. Sivilce, apse ve egzama rehabilitasyonunda kullanılır.
➤ Çiriş Otu beyaz kan hücrelerini artırır.
➤ Adet söktürücü özelliği vardır.
Çiriş Otu Nasıl Kullanılır?
Çiriş otunun yaprak kısmı yemeklerde kullanılırken kök kısmı da kunduracılıkta bir cins yapıştırma malzemesi olarak kullanılmaktadır.
Çiriş otu seçime bağlı olarak kavurma, salata veya zeytinyağlı yemek olarak harcanabilir. Hepsi birbirinden yararlı ve lezzetli olacaktır. Dilerseniz börek içi olarak da kullanarak çiriş böreği yapabilirsiniz. Çiriş salatasını yaparken otları evvelden hafif yumuşayıncaya kadar haşlamanız yeterli olacaktır. Ardından limon, sarımsak ve zeytinyağı ile hazırlamış olduğunuz sosu çiriş otlarının üzerine dolaştırarak harcayabilirsiniz. Dilerseniz yoğurt ile beraber de harcayabilirsiniz.
Çiriş kavurmasını ise yumurta veya kıyma ile lezzetlendirebilirsiniz. Evvelden haşladığınız çiriş otunu zeytinyağı ile kavurup üzerine yumurta veya kavrulmuş kıyma ilavesi yapabilirsiniz. Dilerseniz de sade olarak sadece baharat ve tuz ilave ederek harcayabilirsiniz.
Çiriş otunun zeytinyağlı yemeğini ise tıpkı ıspanak veya pırasa yapar gibi soğan ve salça ile yapabilirsiniz. Bir ölçü bulgur ilavesi de çiriş otuna yakışmaktadır.
Çiriş otu Nisan ayında ilk çıktığı zamanlar kilosu 10 TL iken kısa bir zamanda 3-4 TL’ye kadar düşer.
Kaynak:drsaglik.net


Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar
Hiç yorum yok:
comments