Sponsorlu Bağlantılar
Faydalı Bitki:Ispanak Tozu Nasıl Yapılır?
Ispanak Tozunun Yapılışı ve Kullanımı
Ispanak, Amaranthaceae ailesinden yaprakları koyu yeşil renkli ve etli tek senelik otsu bir nebattır. A, C, E ve B vitaminleri ile magnezyum, fosfor ve iyot mineralleri bakımından zengin bir yiyecektir. Ayrıca içerisinde bol ölçüde demir barındırır. Yemeklerde, böreklerde, pastalarda kullanıldığı gibi kurutularak elde edilen tozu da bir o kadar yararlıdır ve kullanılmaktadır.
Ispanağın %91’i sudan oluşur. Kurutma harekâtından sonra takribî 12-13 kg ıspanaktan 1 kilogram kuru ıspanak kalmaktadır.
Ispanak Tozunun Verimleri Nelerdir?
Dünyada ki en besleyici yiyeceklerden biri ıspanak tozudur. A, B, C ve K vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Ayrıca manganez, magnezyum, demir, kalsiyum, potasyum ve folat bakımından zengin bir besin kaynağıdır.
Ispanak tozu iyi bir antioksidandır. İçerisinde betain, nebatsal kaynaklı omega-3 yağ asitleri ve glikogliserolipidler barındırır. Bu maddeler bedende iltihaplanma oluşmasını önler. Kalp hastalıklarına ve kansere karşı gözeticidir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve göz sıhhatini gözeterek görmeyi kolaylaştırır.
Yapılan araştırmalara göre natürel ıspanak tozunun bazı kanser cinslerinden kurtulmada tesirli olduğu görülmüştür. Prostat,meme ve yumurtalık kanserlerine tutulma tehlikesini %40’a kadar eksilttiği görülmüştür. Ayrıca sindirim sisteminde ki iltihaplanmaları önleyici özelliği sayesinde sütun kanserine tutulma tehlikesini de eforlu miktarda azaltır.
Ispanak Tozu Nasıl Yapılır?
Ispanaklar iyice yıkandıktan sonra takribî 3-5 dakika buğuda haşlanır.
Temiz bir bezin üzerine serilir.
Ardından fırın 60-70 dereceye ayarlanır.
4-5 saat kadar fırında kurutmaya bırakılır.
Kurutma harekâtı bitirildikten sonra robot desteğiyle toz haline getirilir.
TOZ ISPANAĞIN KULLANIM ALANLARI
Ispanak Tozu Nerede Kullanılır?
– Ispanak tozu yemeklerde, pastalarda, hamur işlerinde aroma, renk veya koku vermek emeliyle kullanılabilir.
– Et, balık veya tavuk marine ederken kullanılır. Değişik bir lezzet katar.
– Köfte veya ham köfte harcında kullanılır.
– Pirinç veya bulgur pilavına katılarak harcanabilir.
– Markarna, mantı veya erişte yapılırken hamuruna renk ve aroma vermek emeliyle konulabilir.
– Konutta beslediğiniz kuş veya evcil hayvanların mamasının içine yardım yiyecek olarak koyabilirsiniz.
– Bebek ve ufak çocukların mamalarına hekim hakimiyetinde ilave edebilirsiniz.
Kaynak:drsaglik.net
Ispanak Tozunun Yapılışı ve Kullanımı
Ispanak, Amaranthaceae ailesinden yaprakları koyu yeşil renkli ve etli tek senelik otsu bir nebattır. A, C, E ve B vitaminleri ile magnezyum, fosfor ve iyot mineralleri bakımından zengin bir yiyecektir. Ayrıca içerisinde bol ölçüde demir barındırır. Yemeklerde, böreklerde, pastalarda kullanıldığı gibi kurutularak elde edilen tozu da bir o kadar yararlıdır ve kullanılmaktadır.
Ispanağın %91’i sudan oluşur. Kurutma harekâtından sonra takribî 12-13 kg ıspanaktan 1 kilogram kuru ıspanak kalmaktadır.
Ispanak Tozunun Verimleri Nelerdir?
Dünyada ki en besleyici yiyeceklerden biri ıspanak tozudur. A, B, C ve K vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Ayrıca manganez, magnezyum, demir, kalsiyum, potasyum ve folat bakımından zengin bir besin kaynağıdır.
Ispanak tozu iyi bir antioksidandır. İçerisinde betain, nebatsal kaynaklı omega-3 yağ asitleri ve glikogliserolipidler barındırır. Bu maddeler bedende iltihaplanma oluşmasını önler. Kalp hastalıklarına ve kansere karşı gözeticidir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve göz sıhhatini gözeterek görmeyi kolaylaştırır.
Yapılan araştırmalara göre natürel ıspanak tozunun bazı kanser cinslerinden kurtulmada tesirli olduğu görülmüştür. Prostat,meme ve yumurtalık kanserlerine tutulma tehlikesini %40’a kadar eksilttiği görülmüştür. Ayrıca sindirim sisteminde ki iltihaplanmaları önleyici özelliği sayesinde sütun kanserine tutulma tehlikesini de eforlu miktarda azaltır.
Ispanak Tozu Nasıl Yapılır?
Ispanaklar iyice yıkandıktan sonra takribî 3-5 dakika buğuda haşlanır.
Temiz bir bezin üzerine serilir.
Ardından fırın 60-70 dereceye ayarlanır.
4-5 saat kadar fırında kurutmaya bırakılır.
Kurutma harekâtı bitirildikten sonra robot desteğiyle toz haline getirilir.
TOZ ISPANAĞIN KULLANIM ALANLARI
Ispanak Tozu Nerede Kullanılır?
– Ispanak tozu yemeklerde, pastalarda, hamur işlerinde aroma, renk veya koku vermek emeliyle kullanılabilir.
– Et, balık veya tavuk marine ederken kullanılır. Değişik bir lezzet katar.
– Köfte veya ham köfte harcında kullanılır.
– Pirinç veya bulgur pilavına katılarak harcanabilir.
– Markarna, mantı veya erişte yapılırken hamuruna renk ve aroma vermek emeliyle konulabilir.
– Konutta beslediğiniz kuş veya evcil hayvanların mamasının içine yardım yiyecek olarak koyabilirsiniz.
– Bebek ve ufak çocukların mamalarına hekim hakimiyetinde ilave edebilirsiniz.
Kaynak:drsaglik.net
Sponsorlu Bağlantılar
Hiç yorum yok:
comments