OTLU EL AÇMASI BÖREK TARİFİ
Hamur için (Bu malzeme ile bir tepsiden fazla börek çıkıyor)
2 su bardağı ılık su cahide_sultan
1 su bardağı ev yoğurdu
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı instant-kuru maya
1 çay kaşığı kabartma tozu
1,5 tatlı kaşığı tuz
7 su bardağı kadar un (2 su bardağı kadarını tam buğday unu kullandım)
İç malzemesi
1 bağ ısırgan otu
Yarım kg. ıspanak
2 su bardağı çökelek (Yarısı beyaz peynir de olabilir)
Tuz, karabiber, kırmızı pulbiber
Aralara sürmek için: Zeytinyağı
En son böreğin üzerine sürmek için: 5 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 yemek kaşığı yoğurt, 1 yumurta sarısı
Isırgan Otlu Börek nasıl Yapılır?
Önce hamuru hazırlayıp dinlenmeye bırakın. Sıvı malzemeleri karıştırma kabına koyup karıştırın. Maya, kabartma tozu ve tuzu ekleyip karıştırın.
Unu bardak bardak ekleyerek yumuşacık bir hamur yoğurun. Hamur yumuşak olmalı yoksa açarken zorlanırsınız.
Hamuru 8 bezeye ayırıp en az 30 dk. dinlendirin
Hamur dinlenirken içini hazırlayın. İç malzemesi için: Isırgan otu ve ıspanağı yıkayın. Ya bir örtünün arasında suyunu alın. Veya salata kurutucusunda kurutun. İnce ince doğrayın. Çökelek ve baharatını da atıp karıştırın. (yağ yok)
Her bir bezeyi unlayarak oklavayla açabildiğiniz kadar açın.
Yufkanın üzerini 5-6 yemek kaşığı zeytinyağıyla yağlayın.
Yufkanın yarısına iç malzemesinden serip rulo yapın. Kol böreği şeklinde katlayın. veya spiral şeklinde yuvarlak tepsinin ortasından başlayarak da sarabilirsiniz.
Diğer yufkalara da aynı işlemi uygulayın.
Böreklerin üzerine yoğurt ve zeytinyağı karışımı veya sadece yağ sürüp 180 dereceye ayarlanmış sıcak fırına sürün.
Nar gibi kızaran börekleri fırından alın. Tercihen 20 dakika kadar dinlendirip servis yapın. Dinlenince daha güzel oluyor.
Afiyet şifa olsun!
Hiç yorum yok:
comments