İLİKLİ KEMİK SUYU
1 büyük dana kaval kemiği
1 kg kadar kuzu ilikli kemik( kuzu kemiklerinin kenarlarında az et olursa çok daha güzel olur. )
4 litre su yildizlarsofrasi
2 defne yaprağı
kereviz ve maydanoz sapları
1 adet havuç
2 adet soğan, 7-8 diş sarımsak
Dana kemiğini kasabınızda kestirin. Güzelce yıkayın. Derin bir kabın içine yerleştirip suyun içinde bir gece bekletin. İçleri kanlı oluyor. Bu kanın temizlenmesi için gerekli. Suyu bir kere tazeleyebilirsiniz.
Ertesi gün tekrar temiz bir şekilde yıkayıp derin bir tencereye yerleştirin. Kuzu kemiklerini de ekleyip ocağa alın. Önce kaynatın, üzerine çıkan köpükleri temizleyin. Sonra sebzeleri ekleyin. Kaynadıktan sonra, kısık ateşe alın. Fokur fokur kaynatmayın.Yaklaşık 8 -9 saat kadar pişiriyorum. 12-24 saat pişirenler var. Benim için bu kadarı yeterli. İstiyorsanız daha uzun pişirebilirsiniz. Pişme esnasında 2 yemek kaşığı sirke ekledim( kemiklerin içindeki kolojen sıvının daha çabuk açığa çıkmasını sağlar)
Benim ocağım indiksiyonlu bir ocak, 2.5 da pişirdim. Son iki saat de 4 e çıkardım ısıyı.
Büyük bir kaseye, kepçeyle suyunu aldım. Tencerenin içindeki kemik suyunu iyice süzdüm. Süzgeç de kullanabilirsiniz. Soğuyunca buzdolabına kaldırdım. Bir kaç tane de konserve gibi cam kavanozlara doldurup kapaklarını sıkıca kapattım. Bu şekilde oda ısısında saklanabilir.Ertesi gün soğuyan kemik suyunu bir tepsiye ters çevirdim. Üzerindeki beyaz yağı aldım( yemeklere kullanabilirsiniz) Küçük kaplara doldurup buzlukda muhafaza ediyorum.
Yapıcak olanlara şimdiden şifa olsun.
Hiç yorum yok:
comments