BAYRAM GÜZELİ ( 2 tepsi için )
2 adet yumurta yesilsalata
1 yemek kaşığı dolusu tereyağı
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı su
1 çay bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı sirke (üzüm )
1 çay kaşığı tuz
5 su bardağına yakın un (dikkatli ekleyin markaya göre değişiklik gösterebilir)
BEZELERİ AÇMAK İÇİN ;
Un ve mısır nişastası karıştırın
Üzeri için;
250 gr tereyağı
1 su bardağı kadar sıvı yağ
ŞERBETİ için;
5 su bardağı şeker
6 su bardağı su
Bir kaç damla limon
Bu karışım şeker eriyene kadar tahta bir kaşık yardımı ile karıştırılır.
Ocak orta ateşte açılır.
Şerbet kaynamaya başlayınca ,kıvam alıncaya kadar yaklaşık 15–20 dakika kaynatılır.
Ocaktan almadan hemen önce 4-5 damla limon suyu eklenir.
✔️ŞERBET ılık Baklava ilk sıcaklığını atmış olmalı (fırından çıkarınca 5 dk kadar soğutun )
Hamuru yoğurup
Bezelere ayırın, 1 saat dinlendirin . Tepsinizin büyüklüğüne göre ayarlayabilirsiniz (bizim bezeler cevizden biraz büyüktü .
Kenarda bir kasede hamuru açmak için mısır nişastası ve unu karıştırın ( 1 su bardağı nişastaya 1 su bardağı un koyun ,bittikçe eklersiniz )
Bezeleri tek tek açın . Açarken un karışımını serpmeyi ihmal etmeyin .
Açtığınız yufkayı oklavaya sarıp ortaya doğru büzün .
Oklavadan çıkarıp açıp videodaki gibi toplayın . Ortasına ceviz koyup sarıp fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirin. Fanlı fırında pişiriyorum ben ,sizin fırınınızın ısısı yüksekse dereceyi düşürün .
Bizim fırın tepsisine 12 beze tam geldi .
Bir büyük tepsi 14 beze ile doluyor
Üzerine erittiğiniz tereyağını kaynatmayın ,üzerindeki köpüğü muhakkak alın . Mümkünse dibindeki ayranı tülbent ile süzün ,süzeneyecekseniz fırça ile baklavaya sürerken ayranı Sürmemeye dikkat edin
Hiç yorum yok:
comments