Sadece Tuz İle Siyah Zeytin Kurma - Lezzetli Sunumlar

Column Left

Sponsorlu Bağlantılar

Takip Et

3 Aralık 2022 Cumartesi

Sadece Tuz İle Siyah Zeytin Kurma

Sponsorlu Bağlantılar

 




SİYAH ZEYTİN KURMA
(Sadece tuz ile)
.

Sponsorlu Bağlantılar
MALZEMELER nevsinavdan
.
5 litrelik bidon
3 kilo Bursa-Gemlik tipi sofralık zeytin
1 çay bardağı turşuluk tuz (klasik çay bardağından 1’ tık büyük olanı yani Ajda çay bardağı) 6 yk dolusu aldı.
.
HAZIRLANIŞI
.
Zeytinleri toz ve üzerindeki ilaç kalıntılarından arındırmak için güzelce yıkıyoruz. Zeytininizin temizliğinden eminseniz yıkamanıza gerek yok, direk bidona koyabilirsiniz. Zeytinin üzerine 1 çay bardağı tuz dökerek, bidonu kapatıyorum ve yan yatırıyorum. Bidonu tuzun çabuk erimesi için ilk bir kaç gün, günde 3-4 kere, sadece zeytinler yer değiştirecek kadar ileri geri sallıyorum. Sallama çok sert olmasın, zeytinler bir süre sonra parçalanır, suyunu ve yağını atarak küçülürler, bunlara dikkat edelim. (Zaten tuz eridikten sonra sallamayı 2-3 gün de bir kere yapıyoruz, sonra haftada bir) Bir gün sonra bidon gaz yapacak ve şişecektir, kapağını biraz gevşetip tıss sesini duyarak gazını alıyoruz, tekrar sıkıp kapatıyoruz. (Ben kapağını gevşetip hiç gazını almıyorum) Zeytin hava almamalı. Daha sonrasında tatlanma başladıkça, bidonun dibine acı suyu birikecek, 




kesinlikle dökmeyelim, bu su zeytini koruyacak ve suyu dökülmediği için de zeytinimiz daha iyi korunup, diri kalmış olacak. Zeytini tatlandıracak ve acısını çıkaracak olan da bu içinde bekleyen acı ve tuzlu suyudur. Zeytin bidonunu güneş görmeyen serin bir yere koymalıyız. Zeytinin tatlanması 5-6 ayı, daha da lezzetli olması için 8 ayı bulur. Zeytin bidonu hep yan yatık şekilde durmalı, arada bir-iki döndürelim, üstte kalan zeytinler tuzlu sudan nasibini alsın. 5-6 ay sonra, tatlanan zeytinlerin acı suyunu süzüyoruz, güzelce 1-2 su yıkıyoruz. Temiz bir beze zeytini sererek, gölgede 1 gün boyunca kurumasını bekliyoruz. Zeytinin üzerinde ki yıkadığımız suyu uçmalı. Daha sonra ağzı geniş başka bir bidona alarak, 1 çay bardağı mısır özü yağı, 1 tatlı kaşığı şeker, çeyrek çay bardağı limonun suyu ile harmanlayarak tüketebilirsiniz. İsterseniz bidonun yarısı tatlandırılarak da yapılabilir. Ben önce bir bidonu daha sonra diğer bidonu süzüp kullanıyorum. Afiyet olsun 🍽








Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar
Hiç yorum yok:
comments