BOŞNAK TURŞUSU SOKA
Boşnak börekçilerinin kahvaltıklarında mutlaka denk gelmişsinizdir. Kaymaklı, sütlü biber olarak da bilinir. Yeşil biberlerin kalın etli olanları tercih edilir daha lezzetli olması için. İçerisine kaymak, yoğurt ve peynir eklenir. Son olarak da süt eklenir. Süt burada fermantasyonu sağlayacaktır. Nefis lezzetli bu turşuyu her öğün afiyetle tüketebilirsiniz.
Malzemeler _mutfaga.dair_
1 kg etli yeşil biber
2 tatlı kaşığı iri tuz
Yoğurtlu sos için:
300-400 gr süzme yoğurt
150-200 gr tuzsuz lor ya da peynir
200 ml kaymak
Bir kavanoz için 3 su bardağı süt
Biberleri yıkayıp sap kısımlarını başıyla beraber kesip tohumlarını ayıklayın. Havlu kağıt üzerinde iyice kurutun. Bir kap içerisinde iri tuzu serpiştirin. Daha sonra bir süzgeç içerisinde suyunun iyice çıkması için en az 3-4 saat ya da 1 gece bekletin. Süre sonunda biberler bir miktar su salacaktır. Sosu için derin bir kaba yoğurt, kaymak ve peyniri alıp karıştırın. Kavanozun dibine bir miktar biber koyup üzerine 1 kepçe sostan ilave edin. Tüm malzemeler bitinciye kadar bu işlemeni tekrarlayın. Her seferinde malzemelerin üzerine bastırın. Kavanozun üzerinde
2 parmak boşluk kalmalı. Sütü hafif ısıtın ve azar azar kavanozun içine dökün. Sütün aşağıya kadar inmesi için bir kaşık yardımıyla biberleri hafif oynatın. En sonunda kavanozun üzeri sütle kaplanmalı. Süt, mayalandıracak ve fermantasyonu sağlayacaktır. Sonra ağzını sıkıca kapatın. Buzdolabında 10 gün bekletin. Sokanız hazır. Her öğün tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
comments