Bu konu çok önemli lütfen dikkat .
Kaydedip , beğenmeyi unutma
Konserve mevsiminde 10 maddede dikkat edilmesi gerekenler;
1️⃣Kaliteli, taze, çürüksüz hammadde seçin
2️⃣Cam kavanoz tercih edin, üzerinde çizik-çatlak-zedelenme olmamalı. Kavanozun kafa kısmında yer alan tırnaklar zarar görmemiş olmalı
3️⃣Kavanoz kapaklarının darbe almamış-sağlam, iç kısmının korozyona uğramamış, tek kullanımlık olması gerekir
4️⃣Dolumları kaynar vaziyette hiç beklemeden önceden ısıtılan cam kavanoza üzerinde 2 parmak boşluk kalacak kadar dolum yapın, bunu yaparken kapakları kaynar su içerisinde bekletin
5️⃣Dolum yapıldıktan hemen sonra temiz bir bezle kurulanan kapağı kavanozun üzerine koyup AVUÇ İÇİYLE HAFİF BİR BASKIYLA 3 KEZ
TIK SESİ DUYACAK ŞEKİLDE GERİYE (SOLA) SARIP; SONRA 1 KEZ SAĞA SIKIP KAPAMAYI YAPIN ve ters çevirmeden oda sıcaklığında üzerini bir bezle örtüp soğumasını bekleyin. Bu işlemle kapak ve kavanoz tırnakları tam birleşir, firelerin önüne geçilir
6️⃣Doğru kapama sayesinde hermetikli (sızdırmaz) kapama yapılır
7️⃣TERS ÇEVRİLMEMELİ; çünkü kapak içerisindeki conta ve iç yüzeyler özellikle gıda asitliyse ve sıcakken temas ile tepkimeye girebilir.
8️⃣Sıcak dolum yaparken çıkan buhar ile ürünün içerisine hapsolan gaz çıkacağı için ve serbest oksijen uzaklaşacağından vakum kolay oluşur. Gaz çıkışı ile kapak içi korozyon da önlenmiş olur.
9️⃣Asla soğuk dolum yapılmaması gerekir, hızlı bozulur ve zehirleme yapabilir.
🔟Güvenilir bir konserve en az 1 yıl kapak şişmeden, çökmeden dayanabilir
⚠️Konservede köpürme yoksa, açtığınızda ekşime yoksa, kokusu rahatsız etmiyorsa uygun
⚠️Dolumu tepesine kadar yapılanlarda sızdırma ve hava alma sorunuyla birlikte kapak atmalar gözlenir; o yüzden boşluk bırakılması önemlidir. Daha fazla boşluk bırakılması da kapağın vakum ile birlikte çökmesine yol açabilir bu da istenmez.
⚠️Dolumunu yaptığınız kavanozun dışı ürün artığı ile kirlendiyse soğuk musluk suyu altında yıkarsanız termal şok etkisi ile cam kavanoz çatlar ve kırılır! Tam soğuduktan sonra yıkayabilirsiniz erdemoner78
#sağlıklıyaşam
Hiç yorum yok:
comments